Geplaatst op
Wie letsel oploopt na een ongeval, wil vaak een snelle afhandeling van de schade. Maar soms worden de echte gevolgen pas later duidelijk. Eigenlijk heb je hierdoor dus recht op een aanzienlijk hogere schadevergoeding dan wanneer de schade meteen zou zijn afgehandeld. Afwachten voelt dan wellicht frustrerend tijdens zo een fase, maar het is wel belangrijk zodat je krijgt waar je recht op hebt.
Schade door ongeval lijkt meestal beperkt
In de eerste instantie zou je wellicht kleine pijntjes, schaafwonden en klachten hebben. Op het eerste gezicht niks aan de hand zou je zeggen. De schadevergoedingsaanvraag zal gebaseerd zijn op de pijntjes en klachten op dat moment. Wat als je straks weer werkt of een andere baan hebt waar je bepaalde lichaamsdelen zwaarder moet belasten? Dan zou je zomaar andere klachten kunnen ontdekken wat misschien ook effect kan hebben op een langere termijn.
Wanneer heb je recht op een vergoeding
Veel mensen die een ongeval hebben gehad weten niet dat je zowel voor lichamelijke als geestelijke schade recht hebt op schadevergoeding. Letselschade kan zorgen voor verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten van de huisarts, medicijnen en het inschakelen van huishoudelijke hulp. Maar ook materiële schade aan je kleren, fiets of auto valt onder een schadevergoeding.
Vaststellen aansprakelijkheid van de tegenpartij
Een belangrijke stap bij het afhandelen van de schade, is het vaststellen van de aansprakelijkheid van de tegenpartij. De tegenpartij kan de aansprakelijkheid voor je letselschade volledig erkennen, gedeeltelijk erkennen of volledig afwijzen. Het kan nodig zijn om de rechter te vragen om een oordeel te geven over de aansprakelijkheid. Voor het vaststellen van de hoogte van je letselschadevergoeding wordt er door een expert of advocaat uit dit vakgebied onder andere gekeken naar gerechtelijke uitspraken in vergelijkbare zaken.